top of page
Foto van schrijverJohn Duurkoop

Echte kleuren zoals vroeger, of juist niet...?

Vandaag even wat onderhoud gedaan aan de beeldschermen. Die zijn out-of-the-box ingesteld op een kleurprofiel van de fabrikant maar dat is niet altijd de meest natuurgetrouwe. Daarom is het raadzaam of eens per 1 of 2 maanden de beeldschermen te kalibreren. Ik gebruik 3 schermen op mijn pc en die moeten gelijk zijn in geval je bewerkt op het ene scherm en beoordeelt op een van de andere schermen.


Kleurcorrectie Voorbeeld dia’s scannen, 35mm Slide scanning, Snelle scan service Den Haag

Daarvoor gebruik ik de hardware (Spyder5) en software van Datacolor. Kost even wat tijd maar daarna weet je zeker dat de komende maanden het qua kleuren op de pc wel goed zit.

De grootste uitdaging blijven toch je eigen waarnemingen om kleurzweem op oudere dia’s en negatieven te corrigeren. Die kan bij echt oud filmmateriaal veroorzaakt worden door veroudering. De grootste uitdaging vormt echter kleurkarakteristiek van de films die per fabrikant en film type anders zijn.


Veel van de oude films zijn niet meer verkrijgbaar en dan kan je niet terugvallen op de kleurprofielen van de huidige verkrijgbare films en dan wordt het even puzzelen.

Daarnaast willen “de mensen” tegenwoordig alles het liefst zien in de kleuren zoals men ze tegenwoordig kent van smartphones, Instagram, etc..

Interessant is dat toch de Kodachrome film van Kodak voor dit effect gezorgd heeft. Toen die film goed in gebruik raakte wilde iedereen zijn foto's in deze heldere rijke kleuren. Tot op de dag van vandaag in het digitale tijdperk...Paul Simon's quote uit de gelijknamige song: “Kodachrome makes you think all the world’s a sunny day" illustreert dit prima.


Voorbeeld negatieven scannen, 35mm film scanning, scan service Den Haag
Dagje uit in 1987 met de kids naar Zestienhoven op Fujicolor film

Er zijn echter ook uitzonderingen en dat kan je bijvoorbeeld zien aan de populariteit van de vele analoge filters en presets van Instagram en andere foto platforms. Daar zijn de "foute" kleuren de norm die veelal afgeleid zijn van verkeerd belichte of ontwikkelde films...

Er is ook een stroming die pleit voor de echte bescheiden typische analoge kleurenweergave. Die zijn vaak ook weer als, je raadt het al, een Instagram filter verkrijgbaar...


Mocht je nog wat oud en/of verkleurd filmmateriaal tegenkomen. Aarzel dan niet om een een paar naar mij toe te sturen. voor een gratis scan.

Zeker als je negatieven vindt die groter zijn dan kleinbeeld film dan kunnen ze nog een spectaculair resultaat (afmeting & kleur) geven na het digitaliseren op een hoge resolutie.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page